Νέα των Ναυτομάχων


ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ


"Προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάγκες σε προσωπικό της ελληνικής ναυτιλίας, αποφασίστηκε, με βάση και τις επικρατούσες διατάξεις του ΙΚΑ, να δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης σε συνταξιούχους ναυτικούς".
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προσπάθησε, με βάση και τα υπάρχοντα στοιχεία, να εξισορροπήσει αντίθετες προτάσεις για την αμοιβή των επανασχολουμένων ναυτικών και εισηγήθηκε τα εξής, τα οποία ψήφισε και η Διαρκής Επιτροπή:
Επιτρέπεται η απασχόληση σε όλους τους συνταξιούχους ναυτικούς.
Για όσους έχουν ηλικία μέχρι 55 ετών, αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης.
Για όσους έχουν ηλικία άνω των 55 ετών, θα λαμβάνουν πλήρη σύνταξη μέχρι του ποσού των 750 ευρώ (255.000 δρχ.).
Πέραν του ποσού αυτού και για το υπερβαίνον περικόπτεται το 70%, ήτοι θα λαμβάνουν 750 ευρώ + 30%.
Παρέχεται σε όλους τους συνταξιούχους πιστοποιητικό ναυτικής ικανότητας (STCW), εφόσον θελήσουν να εργασθούν, και η νέα θαλάσσια υπηρεσία θα προσμετρείται στη νέα τελική σύνταξη.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι:
Θα προχωρήσει η εξέταση και επίλυση όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με την προσέλκυση στο ναυτικό επάγγελμα, αφού αυτό το θέμα είναι το πλέον σημαντικό σήμερα. Η ανεργία στο χώρο αυτόν είναι 0% και ήδη υπάρχει σε πολλές ειδικότητες έλλειψη προσωπικού.
Θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτικών.
Θα προχωρήσουν οι θετικές αναδιατάξεις επί των θεμάτων του ΝΑΤ.


ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Καλύτερη εκπαίδευση των ναυτικών, μείωση της φορολογίας που τους επιβάλλεται και διατήρηση της ναυτιλιακής τεχνογνωσίας σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών. Αυτό είναι το μήνυμα της έκθεσης της φινλανδής ευρωβουλευτού κυρίας PijaNoora Kauppi που ψήφισε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Η κυρία Kauppi υπογραμμίζει όχι μόνο τη σημασία που έχει μια καλή επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και μια συνεχής επαγγελματική προσαρμογή και επιμόρφωση. Η εισηγήτρια αναφέρθηκε στη δραματική έλλειψη αξιωματικών - πρόβλημα που πιθανότατα θα επιδεινωθεί - γι' αυτό και προτείνει να δίνεται ευκαιρία στους ναύτες, οι οποίοι πλεονάζουν σε αριθμό, να μετεκπαιδεύονται ώστε να γίνονται αξιωματικοί.
Με την έκθεση προτρέπονται τα κράτη - μέλη να μειωσούν τα φορολογικά και άλλα βάρη, που θέτουν τους ναυτικούς της Ένωσης σε μειονεκτική θέση στη διεθνή αγορά εργασίας.
Προκειμένου να διαμορφωθεί ένα υψηλής ποιότητας σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης, καλούνται επίσης τα κράτη - μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι να εκμεταλλευθούν τις κοινοτικές δυνατότητες χρηματοδότησης, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ή ακόμη τα προγράμματα Socrates, Leonardo da Vinci, Equal και το Πρόγραμμα Έρευνας. Άλλες προτάσεις της εισηγήτριας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της έλλειψης επαρκούς αριθμού θέσεων πρακτικής εξάσκησης εν πλω.
Η έλλειψη αυτή αποτελεί ένα σοβαρό επιβραδυντικό παράγοντα στα εκπαιδευτικά προγράμματα των ναυτικών.


ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΑΜΟΥ

Συνάδελφοι,
Μη ξεχνάτε ότι η ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ, προσφέρει αρκετές παροχές, οι οποίες και δημοσιεύτηκαν στο υπ' αριθμ. 12 φύλλο μας (Αύγουστος - Σεπτέμβρης 2001).
Υπενθυμίζουμε τα τηλέφωνά της: 010 4113029, 010 4110976, 010 4178993, και τη διεύθυνσή της: Φίλωνος 97-99 Πειραιάς 185 35. Μεταξύ αυτών και επίδομα γάμου στα κορίτσια των Συνταξιούχων Ναυτικών που παντρεύονται. Τώρα σας πληροφορούμε πως και το Ίδρυμα "Ιωάννου Δ. Πατέρα", προσφέρει γαμήλιο δώρο στα κορίτσια Ναυτικών που παντρεύονται. Η διεύθυνση αυτού του Ιδρύματος είναι: Λεωφ. Κηφισίας 264 & Κόδρου 1, 152 32 Χαλάνδρι (3ος όροφος). Το τηλέφωνο είναι 010 6846009.
Οι κυριότερες προϋποθέσεις που απαιτούνται είναι: ο πατέρας της νύφης να έχει τουλάχιστον 5ετή θαλάσσια υπηρεσία, το κορίτσι να είναι κάτω των 30 χρόνων, νύφη και γαμπρός να είναι Έλληνες υπήκοοι και Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Αν κάποιος έχει αυτές τις προϋποθέσεις, ας επικοινωνήσει μαζί μας (τηλ. 0617 0 25656) για περισσότερες πληροφορίες (δικαιολογητικά, υποδείγματα εντύπων προς συμπλήρωση κ.λ.π.) ή απ' ευθείας με τα γραφεία του ιδρύματος.


ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΒΑΡΩΝ

Όπως συνήθως συμβαίνει (συνέβαινε και θα συμβαίνει για πολύ ακόμη) σε τούτο τον τόπο του Καραγκιόζη και της κουτοπονηριάς, διοικούντες και διάφορες ομάδες διοικούμενων που διαθέτουν "προσβάσεις" και "κανάλια", με αποφάσεις διανθισμένες με φιοριτούρες και περικοκλάδες, ώστε να μη γίνονται άμεσα αντιληπτές από τους μη μυημένους, προσθέτουν στις αποδοχές τους κάποια ποσά, εν είδη "επιδομάτων παραγωγικότητας, οικογενειακών βαρών, ατομικών ελαφρύνσεων" και ό,τι άλλο είναι δυνατόν να σκαρφιστεί κάποιος ευφάνταστος νους. Κάτι τέτοιο συνέβη και με το επίδομα οικογενειακών βαρών, που τόσο θόρυβο ξεσήκωσε, παραμονές πρωτοχρονιάς, μεταξύ των ναυτικών.
Μέσα στο τελείως ανεπαρκές χρονικό διάστημα του ενός πρωινού (Παρασκευή 28/12/2001), κι αφού παρέστη ανάγκη να επικοινωνήσουμε με πλείστα όσα σωματεία, φορείς, υπεύθυνους, ανεύθυνους και ανευθυνοϋπεύθυνους, μπόρεσαν, οι υπεύθυνοι του Σωματείου μας, να βγάλουν μια άκρη και να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία και παρουσιάζουμε στους συναδέλφους:

1. Το επίδομα οικογενειακών βαρών, κάποιες ομάδες συμπολιτών το παίρνουν αρκετό καιρό τώρα, κάποιες θα το πάρουν πολύ σύντομα και όλοι το διεκδικούν αναδρομικά.
2. Για λόγους Συνταγματικής ισότητας, κάποια αδελφά σωματεία που είναι στο Κέντρο (Αθήνα - Πειραιά) και διαθέτουν νομικούς συμβούλους ειδικευμένους σε παρόμοιες υποθέσεις, έκριναν ότι υπάρχει δυνατότητα να διεκδικήσουμε (έστω και δικαστικώς) και να παίρνουμε κι εμείς αυτό το επίδομα. Αναδρομικά από το 1999 και εφεξής.
3. Όπως όλοι είδαμε, αρμόδιοι και αναρμόδιοι διέψευσαν πως υπάρχει θέμα. Τη δουλειά τους κάνουν. Αυτό όμως θα το πουν τα δικαστήρια.
4. Με τη σκέψη πως τίποτε δεν έχουμε να χάσουμε, μέσα σε εκείνο το πρωινό, συγκεντρώσαμε κάπου 70 αιτήσεις και ρυθμίσαμε την εμπρόθεσμη αποστολή τους στο ΝΑΤ.
5. Οι συνάδελφοι που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν αίτηση (και ασφαλώς είναι οι πολλοί), να μην ανησυχούν. Ό,τι γίνει, θα γίνει για όλους. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τέτοια θέματα δημιουργούν "δεδικασμένο" και εφαρμόζεται για όλους όσους έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, είτε κάνανε αίτηση, είτε όχι.
6. Αυτό το θέμα θα τραβήξει σε μάκρος. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε πλέον είναι να περιμένουμε και να το παρακολουθούμε.


ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΑΣ
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, για το 2002, το ΕΚΑΣ έχει ως εξής: 1. Για ατομικό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις και επιδόματα, από ευρώ 5.473,79 (δρχ 1.865.194), ΕΚΑΣ ευρώ 96.51 ή δρχ. 32.885 μηνιαίως.
2. Από ευρώ 5.473,80 (δρχ. 1.865.195) έως ευρώ 5.688,47 (δρχ. 1.938.345), ΕΚΑΣ ευρώ 72.38 ή δρχ. 24.664.
3. Από ευρώ 5.688, 48 (1.938.346) έως ευρώ 5.831,55 (δρχ. 1.987.102), ΕΚΑΣ ευρώ 48,26 ή δρχ. 16.443.
4. Από ευρώ 5.831,56 (δρχ. 1.987.103) έως ευρώ 6.010,44 (δρχ. 2.048.058), ΕΚΑΣ ευρώ 24,13 ή δρχ. 8.221.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, ολόκληρη η σχετική εγκύκλιος είναι ανηρτημένη στο γραφείο μας, στη διάθεση κάθε συναδέλφου.


ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Συνάδελφοι,
Όπως θα ακούσατε στη Γενική μας συνέλευση, ή θα διαβάσετε στον απολογισμό του προέδρου, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο μας, ο Οίκος του Ναύτου υπέγραψε σύμβαση με το Γηροκομείο Αργοστολίου. Σύμφωνα μ' αυτή, το γηροκομείο θα διαθέτει έως και 5 κρεβάτια για ασφαλισμένους του Ταμείου μας. Για προϋποθέσεις και όποιες άλλες πληροφορίες, οι τυχόν ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στον Οίκο Ναύτου.

Επιστροφή

 
Designed by WebMedia