Πορτραίτα


Πορτραίτα συναδέλφων ναυτικών, που διακρίνονται, που διακρίθησαν εκτός του επαγγελματικού μας χώρου. Οι οποίοι, αν και συνταξιοδοτήθηκαν, ένοιωσαν πως είχαν τις δυνάμεις και την όρεξη για δράση.

Είτε, πριν τη συνταξιοδότηση κι αφού για πολλά χρόνια λογίζονταν επαγγελματίες ναυτικοί κάτι άλλο τους "τράβηξε", το ακολούθησαν και διεκρίθησαν, διακρίνονται πλέον εκεί. Ή ακόμη που διεκρίθησαν ή διακρίνονται σε άλλους χώρους, εξασκώντας παράλληλα και το επάγγελμα του ναυτικού. Ή, τέλος, συνάδελφοι που χωρίς να έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα σε κάποιο χώρο, εκτός του επαγγέλματός μας, εν τούτοις η προσωπικότητα, η δράση, η γενική εκτίμηση της οποίας χαίρουν, είναι τέτοιες ώστε το "τιμούν τη ναυτική οικογένεια" δεν είναι κάτι το τυπικό, αλλά ουσιαστικότατο.

Ασφαλώς το πιο "κραυγαλέο" παράδειγμα είναι ο Νίκος Καββαδίας αλλά γι' αυτόν δεν μπορεί να ειπωθεί, τουλάχιστον από εμάς, τίποτε περισσότερο από ό,τι έχει ήδη ειπωθεί από τόσους και τόσους άλλους. Η σειρά παρουσίασης των "ΠΟΡΤΡΑΙΤΩΝ", δε σημαίνει προσπάθεια αξιολόγησης. Που ούτε μπορούμε να κάνουμε ούτε, αντικειμενικά, μπορεί να γίνει, αφού οι τομείς διάκρισης είναι τόσο διαφορετικοί.

Πρώτος, λοιπόν, στα "ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" μας, είναι ο σεβαστός συνάδελφος και Δήμαρχος Σάμης:


ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΤΕΛΑΡΗΣ
Γεννήθηκε στη Σάμη όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Τα γυμνασιακά του χρόνια τα έζησε στο Αργοστόλι, μαθητής του εκεί Γυμνασίου, το οποίο τελείωσε το 1953.
Στα μαθητικά του χρόνια υπήρξε αθλητής σφαιροβόλος, συναθλητής με τους μετέπειτα κατόχους πανελληνίων επιδόσεων, Αντώνη Τρίτση και Στάθη Αμπατιέλο. Δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η εξέλιξή του σαν αθλητής, αφού μερικούς μήνες μετά την αποφοίτησή του, τέλος του 1953, μπαρκάρισε.

Από τότε και για 45 σχεδόν χρόνια, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη ναυτιλία. Από τις πρώτες βαθμίδες έως τις ανώτατες, πλοίαρχος και στα τελευταία 20 χρόνια αρχιπλοίαρχος. Υπηρέτησε σε ποντοπόρα, φορτηγά και δεξαμενόπλοια. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τα της ναυτιλίας τελείωσε πρόσφατα, μόλις το 1997.

Παράλληλα, επί 10 χρόνια υπήρξε Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Σαμικών. Στη δε περίοδο 1990 - 1994 είχε χρηματίσει και κοινοτικός σύμβουλος της τότε κοινότητας Σάμης. Έχοντας επί τόσες δεκαετίες γνωρίσει όλη την Υδρόγειο, έχοντας επί τόσες δεκαετίες υπηρετήσει σε τόσες και τόσο υπεύθυνες θέσεις, απέκτησε γνώσεις και πείρα, που θα ήταν ανεπίτρεπτη σπατάλη αν δεν χρησιμοποιούνταν για το γενικό καλό. Ευτυχώς τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνδημότες του το συνειδητοποίησαν και έτσι έγινε ο πρώτος Δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Σάμης, το 1998.

Αγαπητός και ικανός Δήμαρχος, πανθομολογουμένως κατά το μάλλον και ήττον. Τα συμπεράσματα για την προσωπικότητα του Γεράσιμου Αρτελάρη βγαίνουν αβίαστα, από αυτές τις 3 μόνο λέξεις. Για να είναι αγαπητός πρέπει να έχει το χάρισμα της επικοινωνίας, να είναι διπλωμάτης, δίκαιος, έντιμος.
Για να θεωρείται ικανός, πρέπει να έχει πνευματική διαύγεια, μεθοδικότητα, έμπνευση. Και για να "πανθομολογούνται" όλα αυτά, πρέπει να ελκύει την προσοχή της ευρύτερης κοινωνίας, να αντιλαμβάνεται, να ακούει τα "μηνύματα" των καιρών, πολύ πριν φθάσουν, να "βλέπει" και πέρα από τα καθημερινά τι λείπει από την κοινωνία (αν μπορούμε να αποκαλέσουμε έτσι έργα της σημασίας του βιολογικού καθαρισμού που οδεύει προς δημοπράτηση και τη δημιουργία ενός νέου λιμανιού σε κατάλληλο σημείο του κόλπου της Σάμης, για τα βαρέα οχήματα, μια και η Σάμη είναι πλέον η κύρια πύλη του νησιού προς τον έξω κόσμο).

Κι αυτό που λείπει περισσότερο είναι ο πολιτισμός. Πασιφανής η σημασία που δίνει σ' αυτόν τον τομέα ο συνάδελφος Δήμαρχος, από το γεγονός ότι μεταξύ των ανθρώπων που προσέλαβε για να τον αναβαθμίσει, περιλαμβάνεται και ο Νίκος Φραντζής, ο πρωτοπόρος σε πλείστα όσα πρώην κοινοτάρχης Μεταξάτων.

Με τη βοήθεια αυτών των ανθρώπων, αναβάθμισε τα "Εόρτια" εκδηλώσεις που διαρκούν 40 περίπου μέρες (Ιούλιο - Αύγουστο), και διαχέονται σε όλο το χώρο του Δήμου, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, βιβλίου, κινηματογραφικής αφίσσας, χορό.

Μαζί μ' αυτούς τους συνεργάτες μπόρεσε να υλοποιήσει κάποια από τα οράματά του: Τη δημιουργία, μέσα σε 1,5 χρόνο, αξιόλογης Φιλαρμονικής μπάντας. Την αγορά αίθουσας για τις πολιτιστικές ανάγκες του Δήμου και τη σωστή διαμόρφωσή της. Και να προγραμματίσει και κάποια άλλα: Τη δημιουργία υπαίθριου θεάτρου. Τη δημιουργία σπηλαιολογικού πάρκου που θα περιλαμβάνει και τα 12 σπήλαια της περιοχής (Δρογκαράτη, Μελισσάνη κ.λ.π.), έργο ιδιαίτερης τουριστικής σημασίας για όλο το νησί και του οποίου επίκειται η δημοπράτηση.

Ευχόμαστε, ο αγαπητός συνάδελφος, τα τόσα εφόδια που στη μακρά διαδρομή του απέκτησε, να εξακολουθήσει να τα χρησιμοποιεί για να βοηθήσει μια ολοκληρωμένη κοινωνική αναβάθμιση του τόπου του. Και προτρέπουμε τους συναδέλφους που "συνταξιοδοτούνται" στην πιο αποδοτική τους ηλικία, στα 50 τους χρόνια, να ακολουθήσουν το παραδειγμά του. Τελειώνοντας για να είναι πλήρες το πορτραίτο του, να σημειώσουμε πως είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού.

Επιστροφή

 
Designed by WebMedia