ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
(ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Από ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ Μ.Μ.Ε.)

Επειδή η άγνοια και η λήθη είναι το πρόσφορο έδαφος που ευδοκιμεί η παραπληροφόρηση, εμείς οι Κεφαλονίτες ναυτικοί, θέλουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις, σχετικά με την πρόσφατη απεργία των ναυτικών:
1.- Υπενθυμίζουμε στους διάφορους "ευαίσθητους" κοινωνικά, πως η προηγούμενη φορά που οι ναυτικοί απέργησαν ήταν πριν 5 χρόνια.
Και ερωτάμε, αφού οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι τέτοιας σημασίας, ώστε η διακοπή τους καταφέρει τέτοιας έκτασης πλήγματα στην οικονομική ζωή της χώρας, γιατί η φροντίδα της πολιτείας δεν είναι ανάλογη της σημασίας των υπηρεσιών που προσφέρουμε; Αν η απάντηση είναι η ήδη δοθείσα "βγάλτε τον σκασμό και τραβάτε κουπί", υπενθυμίζουμε πως άλλο 2002, άλλο 1967. Και πως τα εκκρεμή γραμμάτια αργά ή γρήγορα , εξοφλούνται.
2.- "Η κάλυψη του ελλείμματος του ΝΑΤ δεν αντιπροσωπεύει ουσιαστικά επιδότηση της ποντοπόρου ναυτιλίας, αλλά ετεροχρονισμένη κάλυψη υποχρεώσεων του δημοσίου από άσκηση κοινωνικής, νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής κατά το παρελθόν".
Με τις παραπάνω λίγες φράσεις, ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της 1ης Ιουνίου 2002, τα
λέει όλα. Και ο βουλευτής κος Ε. ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ στο βιβλίο του "Η κοινωνική ασφάλιση των Ναυτικών. ΝΑΤ. ιστορική διαδρομή" τα εξηγεί με λεπτομέρειες. Και λεπτομέρειες και μάλιστα πολλές γνωρίζει και ο πρώην Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. και νυν βουλευτής κος Αθ. Βαρίνος. Και ο ευρωβουλευτής κος Ι. Μαρίνος. Και πολλές περιέχονται στα πρακτικά της Βουλής του 1960 - 63, στην επερώτηση του αείμνηστου Χαρ. Ρουχωτά.
Αν ο "κακός" της ιστορίας κος Υπουργός των Οικονομικών, από το ύψος του Υπουργικού του θώκου δεν καταδέχεται να ενημερωθεί από τους πληβείους πλοιάρχους Ε.Ν., ας απευθυνθεί στους βουλευτές.
Δεν ζητάμε χρήματα του προϋπολογισμού "του". Αυτά ας τα κρατήσει για κάλυψη άλλων αναγκών. Για αγορές θωρακισμένων Mercedes των 158 εκατομ. η μία, ή για συντάξεις των 600 χιλ. και εφ' άπαξ των 20-30 εκατομ. κάποιων υπαλλήλων του Δημοσίου, που τόσα πολλά προσφέρουν στην πατρίδα, σε αντίθεση με τους ναυτικούς που δεν προσφέρουν τίποτε. Ή για αμοιβές ύψους 120-90 εκατομ., δρχ. ετησίως διαφόρων κ.κ. Διοικητών, όπως του Χρηματιστηρίου π.χ., και ακόμα για πρόσληψη κι' άλλων "αδιάφθορων" μήπως και περιοριστεί η παραοικονομία των 15 τρις.
Να καλύπτει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς το ΝΑΤ, ζητάμε. Δεν νοείται να καλύπτουμε από τις συντάξεις που θα έπρεπε να παίρνουμε τις υποχρεώσεις του Δημοσίου. Γιατί αυτό συμβαίνει, όταν αναλογικές μελέτες αποδεικνύουν πως θα έπρεπε να παίρνουμε συντάξεις περίπου διπλάσιες από ότι τώρα. (Κι εμείς τι ζητήσαμε; Αυτό το ποσοστό ντροπής του 45% που κατά τον κον ΥΕΝ, έγινε 60% μέσα σε 21 χρόνια, να γίνει άμεσα 70% - η σύνταξή μας, σαν ποσοστό επί του μισθού των ακτοπλόων συναδέλφων μας, γιατί επί του μισθού των ποντοπόρων είναι μικρότερο. -Είναι υπερβολικό, όταν προσπαθούν να περιορίσουν τις συντάξεις κάποιων του Δημοσίου στο 100% των εν ενεργεία συναδέλφων τους;).
3.- Στη διαχείριση των χρημάτων μας στο ΝΑΤ, ουσιαστικά λόγος δεν μας έπεφτε. Οι διορισμένες από το κράτος Διοικήσεις τα διαχειρίζονταν κατά το δοκούν. Δίνοντας δάνεια σε εφοπλιστές (που ποιος ξέρει επεστράφησαν ποτέ), αγοράζοντας κτίρια που ο πωλητής όριζε την τιμή - περίπτωση κτιρίου ΝΑΤ στον Πειραιά - ή άλλα που παρέμειναν και παραμένουν σχεδόν αναξιοποίητα -, ή κτίζοντας νοσοκομεία "για τους ναυτικούς" που ποτέ δεν λειτούργησαν και που παραμένουν εγκαταλειμμένα (Μελίσσια).
4.- Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, αυτές οι συμπεριφορές των "αρμοδίων" σε αυτό αποβλέπουν; Γιατί δεν κάνουν και γι' αυτούς μια "πολιτική επιστράτευση", να τους στείλουν με το ζόρι στα καράβια;
5.- Μας δώσανε ότι ζητήσαμε, ισχυρίζονται. Ασφαλώς, επειδή "οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος και η μεγάλη του προσφορά στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας είναι κοινά και ευρύτατα αναγνωρισμένες ....", όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση επί προσθήκης στο σχέδιο νόμου που προωθείται (;) στη Βουλή. Επί 10ετίες τώρα διαπιστώνουμε πόσο αναγνωρισμένες είναι, και ο Μακαρέζος με επιστολή του στα καράβια το ίδιο μας διαβεβαίωνε, το διαπιστώνουμε και τώρα. Αλλά έχουμε μία απορία: Τι εμπόδισε τον κ. Χριστοδουλάκη να βάλλει την υπογραφή του δίπλα στις υπογραφές των άλλων δύο Υπουργών, στο κείμενο - συμφωνία με τους ναυτικούς; Επί πλέον στην παράγραφο 4 της επιστολής του ΥΕΝ προς την ΠΝΟ, της 26/4/2002 αναφέρεται πως η προσαρμογή των συντάξεων του ΝΑΤ στο 70% θα είναι επί των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αποδοχών, δηλαδή και επί του επιδόματος Κυριακών. Αυτό το δώσανε, το βεβαιώνουν εγγράφως; Γιατί αυτό είναι το υπαριθμόν ένα αίτημα. Όσο για το αν ήταν ή όχι ενήμερος ο κ. Χριστοδουλάκης παραθέτουμε την παραγρ. 3 της ίδιας επιστολής του ΥΕΝ: "έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διυπουργικές συνεδριάσεις του ΥΈΝ με το Υπουργείο Εργασίας και έχουν συνταχθεί εναλλακτικές προτάσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών".
Θέλουμε τέλος να συγχαρούμε το Γ.Γ. της ΠΝΟ, πλοίαρχο Γιάννη Χαλά, για την υπεύθυνο, σώφρονα και ευπρεπή στάση του. Δίδαξε σοβαρότητα και ήθος.

Επιστροφή

 
Designed by WebMedia