ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2002


Τώρα που η Ν.Ε. 2002 είναι παρελθόν, ίσως πρέπει να γίνει ένας απολογισμός, μια καταγραφή πεπραγμένων. Δεν πιστεύουμε πως θα το επιχειρήσει κάποιος άλλος. Ας το κάνουμε λοιπόν εμείς. Με την δική μας ασφαλώς οπτική, που ίσως σε κάποια σημεία θεωρηθεί και υποκειμενική και που σίγουρα θα είναι "ερασιτεχνικού επιπέδου". Δεν ξέρουμε αν αυτό το τελευταίο θεωρείται αρνητικό ή θετικό, αλλά δεν γίνεται αλλιώς.
Αισθανόμαστε χαρά και ικανοποίηση, που τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι βοήθησαν με τις ομιλίες τους ή με την όποιας άλλης μορφής συμμετοχής τους, ώστε το επίπεδο της Ν.Ε. 2002 να είναι ανώτερο από κάθε προηγούμενης.
Η καθηγήτρια - ιστορικός κα Ζαπάντη - Πεντόγαλου που στα Κουρκουμελάτα μας παρουσίασε την ιστορία της οικογένειας Βεργωτή, στην οποία ήταν αφιερωμένη η εφετινή Ν.Ε. Ο καθηγητής κ. Ερνέστος Τζανάτος που αναφέρθηκε στο θέμα της ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής μας. Ο φιλόλογος καθηγητής κ. Αριστομένης Γεωργάτος, που μας μίλησε για τον συνάδελφο λογοτέχνη Ρήγα Καππάτο. Η καθηγήτρια κα Κουνάδη-Κορσιάνου που τόσος όμορφα παρουσίασε το πρόγραμμα του Λυκείου Ελληνίδων και με τους σωστούς λογοτεχνικούς "κρίκους" που όλοι ακούσαμε, συνέδεε τα διάφορα κομμάτια του προγράμματος. Η νεαρή Ιωάννα Θεωδοράτου, κόρη του αφανούς ήρωα της διοργάνωσης της Ν.Ε. κου Παναγή Θεωδοράτου (Αντιπλοίαρχου Λιμενικού, διοικητού της Ναυτικής Ακαδημίας στο Αργοστόλι), που με το γνωστό πλέον ταλέντο της, απάγγελλε τα ποιήματα που διάνθισαν την εκδήλωσή μας στο Δημοτικό Θέατρο.
Κι επειδή σαν κατ' εξοχήν άνθρωποι της θάλασσας, αισθανθήκαμε οικοδεσπότες, οφείλουμε να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Το ίδιο και σε όσους και όποιους και όπως συμμετείχαν, ιδίως ανιδιοτελώς. Θα ήταν επαινετέα και τα τοπικά μουσικά συγκροτήματα, αν η συμμετοχή κι αυτών ήταν ανιδιοτελής, αν γινόταν για το νησί. Για την τοπική κοινωνία, στην οποία πολλά οφείλουν.
Όσα την δική μας συμμετοχή και την δική μας συνεισφορά στην διοργάνωση και την παρουσίαση των εκδηλώσεων της Ν.Ε., πιστεύουμε πως ήταν τέτοια, ώστε να δικαιολογεί αυτό που πριν είπαμε, πως νοιώθουμε οικοδεσπότες. Πέραν από τις πάνω από 200 ώρες προσωπικής απασχόλησης του προέδρου του Σωματείου μας Αγγέλου Μπενετάτου και τις ασφαλώς πολύ λιγότερες, αλλά αρκετές, των υπολοίπων μελών της αντιπροσωπείας μας στην επιτροπή διοργάνωσης της Ν.Ε., υπάρχουν και πολλές ακόμη ώρες που κυρίως ο Πρόεδρος και το μέλος του Δ.Σ. Σωτήρης Καραβάς αφιέρωσαν στην παρουσίαση των προγραμμάτων. Χωρίς ασφαλώς να παραβλέπεται και η βοήθεια του αντιπροέδρου μας Γιώργου Παπαδάτου, που όπου χρειάστηκε, δόθηκε πρόθυμα.
Κυρίως όμως η συμβολή του σωματείου μας υπήρξε καθοριστική, στις εκδηλώσεις που "σημάδεψαν" την εφετινή Ν.Ε. Και τις οποίες, από πολύ καιρό προετοιμάζαμε, σαν μια συμβολή δική μας, στις όποιες προσπάθειες γίνονται, από όποιους, για ανανέωση της λιμνάζουσας, επαναλαμβανόμενης και κάπως νυσταλέας πολιτιστικής ζωής της περιοχής μας κυρίως. Κι αυτές ήσαν οι εκδηλώσεις των τριών τελευταίων ημερών. Και συγκεκριμένα, πρώτον, η παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, από το Φιλόλογο κ. Αριστομένη Γεωργάτο, κατόπιν δική μας παράκλησης, ενός δικού μας ανθρώπου. Του λογοτέχνη-ποιητή-ανθολόγου-μεταφραστή Ρήγα Καππάτου που γεννήθηκε στα Διλινάτα και ζει στις Η.Π.Α. Πρώην ναυτικού, μέλους του Σωματείου μας και συνεργάτη της εφημερίδας μας, όπως άλλωστε και ο κος Γεωργάτος.
Η ομιλία του κ. Γεωργάτου στο θέατρο, δημοσιεύεται ολόκληρη σε άλλο χώρο αυτού του φύλλου. Είναι ένα κείμενο-κόσμημα, που μαζί με το φύλλο της εφημερίδας μας, θα μείνει φυλαγμένο και στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη, όπως φυσικά και όλα τα προηγμένα και τα επόμενα φύλλα, που ίσως στο μέλλον, κάποια στιγμή, όταν η Κεφαλονιά θα έχει θεραπευτεί από το σημερινό αντιπνευματικό της σύνδρομο, θα ξαναανακαληφθεί και θα του δοθεί η σημασία που του αξίζει.
Και δεύτερον η εδώ έλευση, κατόπιν δική μας πρότασης και επιμονής, της χορωδίας και της ορχήστρας του συμπατριώτη μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη, για να δώσει δύο συναυλίες. Μια στα Κουρκουμελάτα, στα πλαίσια της εκδήλωσης προς τιμή της οικογένειας Βεργωτή και μια στο Αργοστόλι στην παραλία, στο χώρο του Λιμεναρχείου. Απέναντι από τα Ραζάτα, το χωριό του Διονύση Λαυράγκα, του "πατέρα" της Λυρικής Σκηνής. Ώστε να ακούσει κι αυτός αυτή την μικρή "Λυρική Σκηνή", του Παναγή Μπαρμπάτη. Την μουσική πανδαισία που αυτός οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες μας χάρισαν.
Οι κάπου χίλιοι συμπατριώτες και φίλοι που παρακολούθησαν και τις δύο συμπατριώτες και φίλοι που παρακολούθησαν και τις δύο συναυλίες, μας δικαίωσαν. Και απέδειξαν όχι μόνο με την παρουσία τους αλλά και με τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού, πως η συνηθισμένη δικαιολογία όσων κοντεύουν να κάνουν την Κεφαλονιά, χωματερή των Αθηναϊκών πολιτιστικών υποπροϊόντων, "αυτά ζητάει ο κόσμος", είναι ψευδές.
Απεδείχθη πως οι Κεφαλονίτες δεν "προδίδουν" την πολιτιστική τους παράδοση. Ο χώρος του Λιμεναρχείου, χώρος σύγκρισης, το απέδειξε κατά ην διάρκεια της Ν.Ε.
Εμείς κάναμε μια προσπάθεια, να δείξουμε αυτό που πιστεύουμε πως η Κεφαλονιά έχει ανάγκη τον Ρήγα Καππάτο. Και τον Παναγή Μπαρμπάτη. Και τον Τηλέμαχο Μαράτο. Και τον πολιτισμό που αυτός οι άνθρωποι και όποιοι άλλοι σαν κι αυτούς, αντιπροσωπεύουν.
Θα τελειώσουμε επανερχόμενος στις συναυλίες του Παναγή Μπαρμπάτη. Καθώς ο χρόνος θα μας απομακρύνει από τα γεγονότα κι αυτά θα γίνονται αναμνήσεις, εκείνο που κρατάμε σαν τελευταία εικόνα, είναι οι όμορφες παρουσίες αυτών των θαυμάσιων καλλιτεχνών με το τόσο πλούσιο ταλέντο. Ταλέντο και ομορφιά δεν συμβαδίζουν και τόσο συχνά.
Β.Μ.


Επιστροφή

 
Designed by WebMedia